Pages Menu
FacebookTwitterRss
un slogan mediu de test!
Categories Menu

PH-ul si duritatea apei in acvaristica

PH-ul si duritatea apei in acvaristica

Duritatea totala in acvaristica

Denumirea stiintifica este “titlu hidrometric”, TH in franceza, GH in germana. Duritatea nu se masoara in apa marina si nici in cea semisalina, dar in celelalte cazuri, ea indica cantitatea totala de elemente minerale, mai ales de saruri de calciu si de magneziu. O apa dura (cu o duritate ridicata) contine multe dintre aceste saruri, numindu-se calcaroasa; invers, o apa saraca in saruri si putin calcaroasa, se numeste dulce (cu o duritate slaba). Acest lucru antreneaza o confuzie, dar este clar ca in acvaristica, o apa dulce desemneaza o apa a carui duritate este slaba, si nu o apa nesarata, asa cum s-ar putea intelege.

Duritatea apei in acvaristica clasificata in 3 grupe mari:

- 0-4 DGH – Apa moale
- 5-11 DGH – Apa moderata
- 12+ DGH – Apa dura

duritatea-apei-acvariu

Apa din regiunile calcaroase este dura si bazica, in timp ce apele din masivele muntoase sunt deseori dulci, cu un pH neutru sau uneori acid. Duritatea se masoara cu un indicator colorat, numarul de picaturi ce antreneaza o schimbare de culoare dand valoarea duritatii in grade. Nu sunt in mod evident aceleasi grade ca apentru temperatura si se poate crea o confuzie intre gradele franzuzesti si germane, in functie de originea testului utilizat.

pH-UL important in acvaristica

Aceasta va indica daca apa este acida (pH mai mic de 7), bazica (sau alcalina; pH mai mare de 7) sau neutra (pH foarte apropiat sau egal cu 7).

Se masoara cu un indicator colorat, o apa acida corespunzand in general culorii verde, o apa bazica culorii albastre. pH-ul este o data importanta in acvaristica, unii pesti nesuportand intr-adevar decat o apa acida, altii o apa bazica. In plus, o variatie importanta si brusca a pH-ului poate indica o problema in echilibrul acvariului.