Pages Menu
FacebookTwitterRss
un slogan mediu de test!
Categories Menu

Plante potrivite in terariu

Plante potrivite in terariu

Fie ca aveti un terariu modest sau unul de dimensiuni mari, alegerea plantelor potrivite este o responsabilitate serioasa. Iata care sunt cele mai utilizate plante in terariu si care sunt conditiile pe care trebuie sa le respectati pentru a le instala.

Prima regula pentru a încorpora plante in terariu este ca acestea sa afie rezistente la apa si de asemenea, sa existe in terariu posibilitatea ca ele sa isi extraga ingrasamintele necesare cresterii si dezvoltarii. Iata mai jos care sunt cele mai fecvente specii de plante dintr-un terariu.

Plante mici

Acest grup de plante sunt ideale pentru terariile de dimensinuni mici si au vantajul ca se gasesc usor in magazinele cu articole de gradinarit. De asemenea sunt recomandate pentru animalele mici, care nu le ataca frunzele.

Bromelicee

Aceste plante se mentin usor,fiind epifite(plantele care folosesc lte plante drept suport, traind agatate sau fixate de acestea fara a fi insa nici parazite si nici semiparazite) si permitand decorarea partilor laterale si fundului unui terariu.Planta necesita luminozitate scazuta, mai ales  pentru a inflori, precum si temperaturi medii, situate intre 20 si 28 C. Planta moare putin cate putin atunci cand florile se ofilesc. Inainte de a muri, produce lestari care pot fi plantati separat in momentul in care se formeaza radacinutele. Cateva exemple de bromeliacee: Tillandsia, Guzmania, Vriesea.

Marantacee

Sunt plante umbroase, care se dezvolta mai bine departe de lumina si necesita o anumita umiditate ambianta fiindca frunzele lor se pot usca. Udarile fecvente sunt necesare supravietuirii acestora. In terariu, o vom plasa la umbra, in zona rece, in partea opusa lampilor.Atata timp cat in terariu exista umiditate suficienta, planta ava asuporta o temperatura care poate ajunge pana la 30 C. Din categoria acestor plante fac parte: Maranta, Calathea, Phrynium.

instalarea_plantelor_in_terariu_2

Ferigi

De regula, ferigile trebuie s afie plasate intr-o zona semiumeda sau in plina lumina, in functie de specii, aceste plante fiind foarte decorative.

Sunt plante fragile, care nu suporta temperaturile ridicate si au nevoie de o umiditate importanta. Creaza in terariu colturi de umbra, care pot servi drept ascunzisuri pentru animale. In categoria acestora intra: Nephrolepis, Asplenium, Adiantum raddianum.

Orchidacee

Sunt plante mici care produc flori foarte frumoase, dar foarte fragile. Va trebui sa limitati insa aporturile de apa, pentru a nu inneca planta. De asemenea este necesar si o aerisire suficienta, si in plus va fi nevoie de o lumina nu prea puternica. Insa, planta nu suporta prea mult nici umbra. Exemple: Dendrobium, Dambria,Bulbophllum, Phalaenopsis.

Plante urcatoare

In momentul in care acestea vor invada terariul, va reusi sa-i confere acestuia un aspect natural,salbatic. De cele mai multe ori, plantele au o crestere rapida, si le putem lasa sa cada asau sa urce pe peretii terariului. Florile acestei plante sunt printre cele mai frumoase dintre plantele de interior.

Arbusti

Folosti ca suport pentru reptilele arboricole, aceste vegetale au deseori o talie impresionanta dar mai ales ramificatii care pot sustine o anumita greutate.

In teraristica, cei mai folositi sunt ficusii, desi, in cazul in care animalele inghit frunzele sau crengile rupte risca dezvoltarea unor complicatii din cauza sevei lor iritante. Vegetalele din aceasta categorie au nevoie de un volum mare de substrat pentru a prinde radaicini si a se fixa bine in sol.

Cresterea lor poate fi controlata pana la un anumit punct, gratie taierilor repetate. Exemple de arbusti:

Hibiscus, Cordyline, Scefflera arboricola, Persea, Zamioculcas zamiifolia.

Instalarea Plantelor

Daca terariur este instalat in interior si necesito o lumina artificiala si o instalatie automata trebuie sa aveti rabdare. Nu puteti instala plante in bazinul gol, ceea ce inseamna ca aghivecele nu vor fi puse direct pe fundul terariului, ci pe un grilaj dispus la jumatatea inaltimii superioare. Folositi un material nondegradabil pe care il asezati pe un suport format din ghivece rasturnate.

Puneti apoi pe fundul terariului un pumn de carbuni de lemn, dar nu carbuni pentru gretar,( fiindca acestea asunt tratati pentru a se aprinde repede), care vor evita stagnarea apei. Umpleti apoi cu apa demineralizata pana la 1 cm deasupra grilajului pe timp de vara si sub grilaj iarna.